Сватбеното тържество отразява съкровените копнежи и нагласи на младоженците. Независимо дали ще бъде пищно и впечатляващо, или семпло и стилно, то може да протече като вълшебна приказка. С избора на професионален и коректен дисководещ си гарантирате спокоен, весел и паметен празник, а за Вас остава да сте очарователни и усмихнати и да се радвате на незабравимите мигове с гостите си.

Аз ще Ви помогна да се отпуснете и потопите във вълшебството на този важен ден, както и да не се притеснявате за нищо, а просто да се забавлявате и празнувате от сърце.

Незабравим е мигът, в който танцувате първия сватбен танц с любимия Ви като семейство. Доверявайки се на професионалист, този вълшебен момент и още много такива по време на цялото тържество са гарантирани, а споменът за веселия празник ще изниква още по-ярко в съзнанието Ви.

Примерен вариант как протича сватбеното тържество

април 1

Приветстване на гостите

уелкъм дринк

Преди да влязат в ресторанта, гостите ще бъдат посрещнати с така нашумялото „уелкъм дринк“. Аз силно препоръчвам тази стъпка, тъй като след приключването на церемониите в ритуалната зала и черквата, младото семейство отива на кратка фотосесия, траеща около час. Докато чакат, гостите ще бъдат доволни, наслаждавайки се на питие в ресторанта.

 

април 2

Влизане в ресторанта

DJ и водещ за сватба

Влизането на младоженците и техните кумове в ресторанта е един от най-тържествените моменти в сватбения ден. Те влизат последни, след като всички гости вече са се настанили. Минават по бяло платно, посипано с цветя, а гостите посрещат младото семейство на крака с бурни аплодисменти под.звуците.на Менделсон.

 

април 3

Захранване

сватба захранване

Тържеството започва с първия ритуал – захранването. Младоженците се посрещат от свекървата, която ги захранва с питка, мед и сол и тъщата, която ѝ асистира, държейки питката. По желание на младото семейство захранването може да се направи и от тъщата. Традицията повелява първият залък да бъде със сол и поднесен на младоженеца, а вторият с мед – символ на сладките и солените мигове в живота. Първо се захранват младоженците, а след това и кумовете, но само с питка и мед. В някои случаи и самите майки на двамата млади могат да бъдат захранени, защото по традиция, за да върви всичко по мед и масло, устите на свекървата и тъщата трябва да.бъдат.„запушени“.

април 4

Наздравица

сватбена наздравица

Идва ред и на сватбената наздравица. Персоналът в ресторанта поднася чаши шампанско за първия тост на младото семейство с кумовете. Вярва се, че който първи изпие шампанското си, той ще командва в къщата, а колкото капки останат на дъното на чашата, толкова сълзи ще има в семейството. Следва и въпросът на диджея „Куме, какво е виното?“, а кумът отговаря „Горчиво!“, при което младоженците трябва да го подсладят.с.целувка.

април 5

Ритане на менче

ритане на менче

След целувката булката рита менчето, за да се види каква ще бъде първата им рожба. В зависимост от това какъв цвят цвете ще излезе, такъв ще бъде и полът – бял за момче и червен за момиче. Така ритуалът по посрещането приключва и младото семейство се настанява заедно със своите кумове на младоженската маса, като се прави 10-минутна почивка, придружена с.фонова.музика.

април 6

Реч на кума

реч на кума

Следва речта на кума, с която той дава началото на голямата веселба. Като една от най-важните фигури той първи отправя своите пожелания към двойката, често разказва забавна история, свързана с младото семейство и завършва с наздравица. Има вариант и речта да се проведе по-късно поради притеснението на кума или желанието.на.младоженците.

април 7

Първи танц на младото семейство

първи танц

Двамата влюбени откриват дансинга с любима тяхна песен, носеща приятни спомени. За избора на една от най-емоционалните и запомнящи се мелодии във Вашия живот може да се консултирате с мен на някоя от нашите срещи. След като приключи първият семеен танц, следва кумовете и родителите да.се.присъединят. 

април 8

Първо сватбено хоро

сватбено хоро

Всички гости биват поканени за право хоро, поведено от булката или кума. След приключването на хорàта се пуска музика, която е уточнена предварително с младото семейство или е по избор.на.диджея.

април 9

Кумско хоро

кумско хоро

След приключването на поздравленията и вечерята идва ред отново на танците. Това хоро се повежда от кума под звуците на песента „Пий, куме, пий“. На този етап би било подходящо да се направи някаква изненада или игра, подготвена от младоженците.или.приятели.

април 10

Ритуал „Кумова ръченица“

кумова ръченица

Следва не толкова известният ритуал „Кумова ръченица“, който напоследък се прави все по-рядко, но пък винаги е придружен с много смях и емоции. Кумовете трябва да откупят дарове и да надиграят тацьорите. Пред младоженската маса излизат момиче и момче, чиято задача е да съберат колкото се може повече пари за младоженците. Те танцуват с пиле и погача (или торта, баница) в ръце, а целта на кумовете е да ги надиграят и да вземат.своите.дарове.

април 11

Разчупване на сватбената пита

разчупване на питката на сватба

Най-често разчупването на сватбената пита се изпълнява по средата на сватбата – малко преди сервирането на основното ястие с цел погачата да бъде раздадена на гостите. Младоженците застават на средата на дансинга гръб в гръб с протегнати нагоре ръце. Това трябва да е първият и последен път, в който застават с гръб един към друг. Кумът им подава питката и те я разчупват над главите си. По традиция, който отчупи по-голямо парче от питката, той ще носи парите в къщи. След ритуала.веселбата.продължава.

април 12

Приемане на поздравления

поздравления сватба

Младото семейство заедно със своите кумове обикаля масите на гостите, за да ги поздрави и да им благодари за присъствието им. Според българските обичаи те трябва да отидат първо при родителите и роднините си и най-накрая при приятелите си. През това време би било добре да се сервира основното ястие. Също така това е един подходящ момент за приемане.на.подаръците.

април 13

Букет

сватбен букет

Време е и да се определи коя ще бъде следващата късметлийка, която ще се омъжи. Булката излиза на дансинга със своя букет и всички неомъжени дами се приканват да се подредят в единия край на дансинга. Без да поглежда, тя хвърля букета зад себе си. Вярва се, че жената, която го хване, ще бъде.следващата.булка. 

април 14

Жартиер

жартиер сватба

На дансинга се канят всички ергени и под звуците на песента „You can leave your hat on“ или „Mission Impossible“ младоженецът трябва да свали жартиера със зъби от крака на булката. Подобно на булката, младоженецът застава с гръб на ергените и хвърля назад жартиера. Поверието е, че който го хване, ще се ожени пръв. По желание на младоженците свалянето на жартиера може да се избегне и диджеят да обяви, че младоженецът го е свалил още в дома на булката, тъй като е.бил.нетърпелив.

април 15

Торта

сватбена торта

Персоналът на ресторанта изкарва сватбената торта под звуците на предварително уговорена музика. Младоженецът взима ножа, а булката хваща неговата ръка, като се смята, че това е първата съвместна работа, която младото семейство върши заедно. По традицията те трябва да отрежат толкова парчета, колкото деца желаят да имат. Младоженците може да поканят двойки, като ги захранят с парче от тортата с пожелание за.скорошен.брак.